Break the Silence

Tystnaden är bekväm och lätt att välja. Tystnaden dränker oss inte i mörker. Ändå utgör den ett hot mot ungas psykiska hälsa och vi behöver all vår kraft för att tillintetgöra den. För det som kommer efteråt är inte enkelt. Sällan ljust. Ändå är det där hoppet finns.

Samtal om känslor kan vara svåra. Ändå är det där hoppet finns.

Allt fler unga behöver verktyg för att må bättre. Än viktigare, de behöver någon som lyssnar och förstår. I ljudliga uttryck för känslor finns hopp. Att få kontakt och lyssna på unga kan kännas svårt. Här är några tips på vägen:

  • Skapa en trygg miljö och använd öppna frågor som börjar med Vad, Hur, Vem och Varför. Öppna frågor är svårare att besvara med ett kort ja eller nej.
  • Lyssna aktivt och ge uppmärksamhet genom att lägga bort mobilen, nicka och reflektera för att visa förståelse.
  • Framhäv att känna alla typer av känslor är normalt och en del av att vara människa. Diskutera vikten av att bryta stigman kring mental hälsa.
  • Undvik att minimera eller avfärda eller kommentera allt för mycket.
  • Dela personliga erfarenheter för att hjälpa den som berättar att känna sig förstådd.
  • Följ upp samtal, även de allra kortaste eller jobbigaste, för att upprätthålla pågående dialog och stöd.
  • Får du inget svar alls? Ge inte upp, fråga igen, sök kontakt.

Om våra 9 grundkänslor

Det finns 9 grundläggande känslor som anses vara medfödda och universella. Dessa spelar en viktig roll för oss eftersom de fyller betydelsefulla funktioner. Så här fungerar de.

Avicii Arena presenterar Break the Silence

Avicii Arena lanserades i maj 2021 som ett unikt samarbete mellan stiftelsen Tim Bergling Foundation, Trygg-Hansa, BAUHAUS och Stockholm Live. Syftet var att bryta stigmat kring och öka medvetenheten om psykisk ohälsa bland unga.

Med ”Break the Silence” vill initiativtagarna fortsätta sätta fokus på frågan om ungas psykiska hälsa. Lanseringen av Världens dyraste keps och öppningen av butiken UNSLNT är de första i en rad nya aktiviteter inom initiativet.

Världens dyraste keps kostar skam, glädje och rädsla

Nu lanseras kepsen som betalas med det mest värdefulla du har – dina känslor. Anledningen är att vi vill ge unga kraft att berätta om sitt mående och vuxna mod att lyssna.

1000 limiterade ex designade av ANJI släpptes under lanseringen i UNSLNT shop. Butiken kommer ha öppet kommande evenemang. Evenemangsbiljett behövs för att komma in i arenan.

Du betalar för kepsen genom att skanna en QR-kod och svara på några frågor om känslor, helt anonymt. Därefter får du ett digitalt kvitto och en limiterad keps kan hämtas ut.

ANJI X Break the Silence

ANJI är aktuell med sin första singel ”Nycklar” som nyligen framförts på bl.a. Biancas Talkshow. När ANJI designade kepsen valde hon ljudvågor som symboliserar ljudliga uttryck för känslor. Hjärtat i mitten är ett läkt hjärta som står för framtidshopp.

Butiken finns i Avicii Arena, Entré 2

Hur mår du?

Ibland kan saker vi upplever i livet verka omöjliga att hantera. Men med stöd från andra kan vi. En enkel konversation är ofta ett viktigt första steg.

Var inte rädd för att låta dina vänner, familj, lärare eller någon annan i ditt samhälle veta hur du mår.

Om du hellre vill vara anonym för att be om hjälp finns det hjälplinjer och chattjänster med volontärer och proffs som är här för dig.

Få hjälp i Sverige

Vid akut situation, ring 112.

Mind, Självmordslinjen – Ring 90 101 eller chatta

BRIS, för barn och unga – Ring 116 111 eller logga in för att chatta

Jourhavande kompis, chatt för unga upp till 25 år

Rädda Barnen – Flera språk

Få hjälp internationellt

International register of child helplines

A register of suicide prevention hotlines
(list provided by WhatsApp)

För ungas psykiska hälsa

För två år sedan blev Sveriges mest ikoniska byggnad Avicii Arena. Ett unikt samarbete mellan Trygg-Hansa, BAUHAUS och Tim Bergling Foundation fyllt av initiativ som stärker ungas psykiska hälsa och framtidstro.