Tillsammans bryter vi tystnaden

Allt fler unga behöver verktyg för att må bättre. Än viktigare, de behöver någon som lyssnar och förstår. I ljudliga uttryck för känslor finns hopp.

Tre år av att bryta tystnaden

Tillsammans har Trygg-Hansa, BAUHAUS, Tim Bergling Foundation och Stockholm Live skapat Avicii Arena Initiativet som syftar till att sprida kunskap om en av vår tids viktigaste frågor – ungas psykiska ohälsa.

Genom riktade insatser mot skolan, föreningslivet, idrotten, näringslivet och opinionsbildande har vi på tre år förvandlat Avicii Arena till något mycket viktigare än bara en ikonsik byggnad, nämligen en megafon för ungas röster.

Break the Silence x Ångestpodden

Inför Avicii Arenas treårsdag 2024 bestämde vi oss för att att bryta tystnaden runt psykisk ohälsa och prata om det mest värdefulla vi har – våra känslor – tillsammans med Ångestpodden.

I avsnittet berättar bland annat Norlie & KKV hur de tänker runt nyfikenhet och oro, triatleten Lisa Norden delar hur hon hanterar känslor under en av världens mest påfrestande tävlingar, Tim Bergling Foundation berättar om Break The Silence och ger tips på hur man kan vara en viktig vuxen och Praktiska Gymnasiet i Uppsala berättar om sitt arbete med Podcast – For A Better Day.

Lyssna på avsnittet där poddar finns, eller följ länken till Spotify.

Våra initiativ

Break The Silence

Med ”Break the Silence” vill initiativtagarna fortsätta sätta fokus på frågan om ungas psykiska hälsa. Lanseringen av Världens dyraste keps och öppningen av butiken UNSLNT är de första i en rad nya aktiviteter inom initiativet.

UNSLNT Shop – Världens dyraste keps

1000 limiterade ex designade av ANJI släpptes under lanseringen i UNSLNT shop. Anledningen är att vi vill ge unga kraft att berätta om sitt mående och vuxna mod att lyssna.

Världsdagen för psykisk hälsa

För att uppmärksamma ”Världsdagen för psykisk hälsa” den 10 oktober har Avicii Arena lysts upp i grönt tre år i rad. Den gröna färgen symboliserar liv, läkning och hopp. Dagen instiftades av World Federation for Mental Health.

Med fokus på skolan

Genom utbildningen “För alla unga” riktad till högstadieelever ger Trygg-Hansa ungdomar kunskap och verktyg för att de ska må så bra som möjligt under tonårstiden. Utbildningen är framtagen i ett samarbete med ungdomar, lärare, experter och forskare och är anpassad till skolans läroplan.

Med fokus på idrotten

Bauhaus genomför föreläsningar och utbildningar för att sprida kunskap till ungdomar och ledare om hur man kan prata om, hantera och förebygga psykisk ohälsa inom idrottsvärlden. Bauhaus Sportklubb erbjuder gemenskap, träning, tävlingar och utbildningar och är öppen för alla, ung som gammal och med olika sportinriktningar.

Ett viktigt samtal 2022

Tim Bergling Foundation och Trygg-Hansa arbetar för att psykisk hälsa ska lyftas som ett ämne i skolan. Som en del av det skapades ”Ett viktigt samtal”. Inför ettårsdagen av Avicii Arena 2022 bjöd parterna inflytelserika politiker och påverkare till samtal och dialog om ämnet i arenan.

Ett viktigt samtal 2023

Inför tvåårsdagen 2023 var det istället ungas röster som stod i fokus. Alla är överens. Psykisk hälsa borde vara ett lika självklart ämne i skolan som fysisk hälsa har varit i 200 år.

”Laget & Jaget”

En podd i tre avsnitt där artisten Petter samtalar med experter inom sport och psykisk ohälsa. Medverkande är Daniel Ekvall, Svenska fotbollsförbundets Idrottspsykologiska rådgivare och Caroline Jönsson, före detta elitidrottare, legitimerad psykolog och generalsekreterare för Spelarföreningen Sports Pro.

Avicii Arena x Zone

I samband med SM-finalen 2023 lanserade Zone tillsammans med Avicii Arena en unik och limiterad innebandyklubba där 150 SEK från varje såld klubba går till Avicii Arenas fortsatta arbete för ungas psykiska hälsa.

Hur mår du?

Ibland kan saker vi upplever i livet verka omöjliga att hantera. Men med stöd från andra kan vi. En enkel konversation är ofta ett viktigt första steg.

Var inte rädd för att låta dina vänner, familj, lärare eller någon annan i ditt samhälle veta hur du mår.

Om du hellre vill vara anonym för att be om hjälp finns det hjälplinjer och chattjänster med volontärer och proffs som är här för dig.

Få hjälp i Sverige

Vid akut situation, ring 112.

Mind, Självmordslinjen – Ring 90 101 eller chatta

BRIS, för barn och unga – Ring 116 111 eller logga in för att chatta

Jourhavande kompis, chatt för unga upp till 25 år

Rädda Barnen – Flera språk

Få hjälp internationellt

International register of child helplines

A register of suicide prevention hotlines
(list provided by WhatsApp)