Alla känslor är okej!

Allt fler unga behöver verktyg för att hantera sina känslor. Därför har Avicii Arena Initiativet tagit fram Känslolabbet, en praktisk vägvisare full med hjälpmedel för att bryta stigmat runt det mest värdefulla vi har – våra känslor.

Det här är Känslolabbet

Känslolabbet är en interaktiv workshop fylld med övningar för att skapa en plats där unga kan prata om känslor i grupp och bli mer medvetna om hur dessa påverkar tankar, handlingar och relationer. Genom att kunna identifiera och uttrycka känslor stärks också den emotionella intelligensen, vilket innebär en bättre förmåga att förstå och hantera både egna och andras känslor.

Känslolabbets övningar främjar en trygg gemenskap där deltagarna kan reflektera, ge och ta emot feedback, samt stödja varandra. Dessutom lärs strategier ut för att hantera svåra känslor och bevara det som känns bra.

Om utbildningen

Workshopen hålls i grupper med en handledare. Allt material du behöver för att köra Känslolabbet med ditt team hittar du här. Det består av:

  • Presentationsmaterial som hela gruppen tittar på gemensamt
  • Information till handledaren i ett separat dokument

Det går att hålla kursen nästan var som helst, men tänk på att det kan vara bra att ha tillgång till skärmvisning, post-itlappar och pennor.

Vem kan använda Känslolabbet?

Du som arbetar nära unga

Du som arbetar nära unga i din yrkesroll, exempelvis inom skolan, ungdomsgård, skolhälsa eller ungdomsmottagning,  kan använda Känslolabbet som en del av ditt arbete för att ge unga verktyg för att hantera sina egna och andras känslor.

Du som är engagerad i ungdomsverksamhet

Du som är engagerad i ideell ungdomsverksamhet så som coaching, tränare eller föreningsverksamhet kan använda Känslolabbet för att stärka sammanhållning och tillit inom grupper.

Du som är ung

Du som själv är ung kan använda Känslolabbet tillsammans med en vuxen handledare. Du kan alltid ta kontakt med vuxna du litar på och berätta om Känslolabbet.

Presentation av Känslolabbet

Våra 9 grundkänslor

Känslolabbet bygger på de 9 grundläggande känslor som anses vara medfödda och universella. Dessa spelar en viktig roll för oss eftersom de fyller betydelsefulla funktioner. Så här fungerar de.

Hur mår du?

Ibland kan saker vi upplever i livet verka omöjliga att hantera. Men med stöd från andra kan vi. En enkel konversation är ofta ett viktigt första steg.

Var inte rädd för att låta dina vänner, familj, lärare eller någon annan i ditt samhälle veta hur du mår.

Om du hellre vill vara anonym för att be om hjälp finns det hjälplinjer och chattjänster med volontärer och proffs som är här för dig.

Få hjälp i Sverige

Vid akut situation, ring 112.

Mind, Självmordslinjen – Ring 90 101 eller chatta

BRIS, för barn och unga – Ring 116 111 eller logga in för att chatta

Jourhavande kompis, chatt för unga upp till 25 år

Rädda Barnen – Flera språk

Få hjälp internationellt

International register of child helplines

A register of suicide prevention hotlines
(list provided by WhatsApp)